16 вересня 2024, 14:39, Трейдинг

Українською кукурудзою намагаються розмішувати кукурудзу Східної Європи, яка має високий вміст афлатоксинів — аналітики

Через довготривалу спеку країни Східної Європи отримали не тільки зменшення виробництва кукурудзи, а й також ризик високого вмісту афлатоксинів в зерні. Про це в коментарі Latifundist.com розповів комерційний директор Spike Brokers Олександр Соловей.

Цікаве і корисне про елеватори та зберігання зерна дивіться на нашому YouTube-каналі

«Це вже підтверджено фактом збору врожаю і те, що на сьогоднішній день українською кукурудзою намагаються розмішувати кукурудзу Східної Європи, бо в Україні кукурудза з низьким вмістом афлатоксинів, тоді як в кукурудзі з Угорщини і Румунії і Сербії вміст афлатоксинів достатньо високий», — сказав він.

Це, в додаток до того, що основні країни-імпортери в Європі в цьому сезоні недоотримають зі східної Європи кукурудзи в кількості до 4,5 млн т, створює високий попит на кукурудзу з України, зазначив Соловей.

На минулому тижні ціни на українську кукурудзу в напрямку Європи зросли до 178-180€/т, завантажено у євровагон. Українська кукурудза отримує преміальність відносно кукурудзи зі Східної Європи, що надає аграріям західної України вигідну альтернативу збуту та експорту порівняно з морськими портами.

Покупці в напрямку морських портів купували зерно за ціною 185-187$/т на жовтень. Премія за пізні місяці складала до 2$/т за місяць.

Читайте також: Кукурудза повертає собі роль рушійної сили в зерновому секторі — ASAP Agri

  • Станом на 12 вересня аграрії зібрали 1,1 млн т кукурудзи з врожайністю 4,3 т/га. 
  • В Мінагрополітики прогнозують, що Україна в цьому році може зібрати врожай кукурудзи у межах 25 млн т. 

Євгенія Тулаїнова, Elevatorist.com, 2024 р.