11 квітня 2024, 12:38, Україна

Ексімбанк США прокредитує для УЗ оновлення тягового парку 40 локомотивами Wabtec

Експортно-імпортний банк США затвердив рішення про кредитне фінансування для оновлення парку тягового рухомого складу Укрзалізниці 40 тепловозами виробництва Wabtec. Фінансування з боку банку передбачається в сумі $156 млн на термін 15 років. Рішення дозволяє завершити перемовини між Укрзалізницею та Wabtec і почати процедуру закупівлі локомотивів.

Про це повідомила пресслужба УЗ.

Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко зазначив, що Укрзалізниця стає першою з українських державних компаній, що отримає фінансування Ексімбанку США.

«Ця угода є продовженням державної політики США щодо підтримки України в складний період, з іншого боку — визнанням стратегічної ролі Укрзалізниці в забезпеченні пасажирських та вантажних залізничних перевезень, у тому числі евакуації населення з прифронтової зони та наближеної до зони бойових дій, підтримання продовольчої безпеки завдяки забезпеченню експорту зерна. Укрзалізниця має успішний досвід експлуатації тепловозів Wabtec, закупівля яких у свій час посилила можливості компанії», — підкреслив він.

Також надалі Укрзалізниця планує залучити широке коло українських провідних компаній до ремонтного виробництва, що забезпечить компанію необхідним обсягом дефіцитного обладнання для ремонтів магістральних вантажних тепловозів серії ТЕ33АС виробництва Wabtec Corporation.