9 квітня 2024, 11:11, Обладнання

Кабмін відновив програму часткової компенсації за купівлю української сільгосптехніки

Кабмін України відновив програму часткової компенсації за купівлю сільгосптехніки українського виробництва. На неї в держбюджеті на 2024 рік закладено 1 млрд грн.

Про це повідомила перший віцепрем'єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Зараз у реєстрі вже є 21 виробник і 964 номенклатурні позиції техніки, від плугів до складної самохідної техніки й обладнання для переробки насіння соняшника й ріпаку. В міру надходження нових заявок список буде розширюватися. Подати заявку щодо включення техніки та обладнання до переліку можна до 31 жовтня.

Наразі доступне обладнання і техніка від компаній «Аеромех», «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР», GRECO group, «Сепаратори САД», «ТПГ Агропром»,«ПРОМИСЛОВА ГРУПА «ХАРВЕСТ», «Завод агропромислових технологій» та інших.

Це означає, що аграрії можуть придбати техніку та обладнанння від цих виробників, внесену у реєстр, і отримати за неї компенсацію до 25% від вартості.

Юлія Свириденко зазначила, що частка української продукції на внутрішньому ринку за період поперердньої дії програми держкомпенсацій у 2017-2021 років зросла вдвічі через створений попит та цінову перевагу. Обсяг виробництва зріс з 5 до 12 тис. одиниць, з них половина експортувалась.

«Тому я переконана, що ця програма допоможе підтримати як машинобудівників, так і аграріїв у найскладніший для них час», — написала Юлія Свириденко.