1 квітня 2024, 17:31, Експорт

Будівництво широкої колії від України до польських портів забезпечить Польщі доходи на транзиті

Наявність широкої колії від українського кордону до Гданська чи Гдині надасть Польщі можливість заробляти на транзиті зерна. В Україні є інвестори, які готові профінансувати проєкт.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський у розмові з польськими журналістами, повідомляє Latifundist.com з посиланням на Puls Biznesu.

Він зазначив, що одне лише розширення терміналів на польському узбережжі нічого не дає, оскільки ширина колій різна. Однак, за його словами, не варто інвестувати у вагони для вузькоколійки.

«В Україні вагонів для перевезення зерна в рази більше, ніж у всій Європі, від Румунії до Португалії. Це означає, що немає сенсу інвестувати в такі вагони, які курсували б на коліях європейського стандарту. Єдиний спосіб вирішити цю проблему — побудувати широкі залізничні колії від кордону з Україною до Гданська та Клайпеди в Литві. Це дозволить Польщі заробляти на транзиті та відправляти українське зерно у світ через Гданськ. Скажу більше: Польща зможе будувати на своєму узбережжі заводи з переробки українського зерна та експортувати готову продукцію, на чому, звичайно, зароблятиме ще більше», — сказав Микола Сольський.

Міністр додав, що в Україні є інвестори, готові профінансувати такий інфраструктурний проєкт. Рік тому українська організація, що об’єднує підприємства зернової, нафтопереробної та металургійної промисловості, написали польському уряду, що готові гарантувати конкретні обсяги перевезень у кожній із цих галузей на 10 років вперед. 

«Питання, яке має бути вирішене, це ухвалення польським парламентом спрощеної процедури такого інвестування. Такий спрощений порядок вже прийнятий у Польщі, наприклад, у випадку будівництва нафтопорту чи газового терміналу. Я знаю, що ця пропозиція була проаналізована. Однак, ймовірно, краще запитати в джерела», — додав міністр.