29 березня 2024, 11:35, Елеватори

В Україні зараз попит на будівництво нових елеваторів невеликий — Ігор Шевченко

Серед виробників агропродукції зараз існує певний попит на власні ємності для зберіганння, але він не дуже великий.

Про це розповів виданню Delo.ua співвласник та генеральний директор зернотрейдингової компанії Tesslagroup Ігор Шевченко.

«Більш багаті будують залізні силоси, інші будують склади або ангари. Попит існує, але він не дуже великий, судячи по тому, як нам активно телефонують і пропонують побудувати нові сховища. Ще до великої війни ми придбали декілька ділянок під елеватори, і поки нічого не будуємо, тому що це досить дорого. А ризикувати грошима ми зараз не готові»,— говорить Ігор Шевченко.

За його словами, українські аграрії хочуть все зерно тримати у себе. Це іноді призводить до псування товару через відсутність елеваторного досвіду, але це їхнє право — зберігати і контролювати свій товар. 

Читати по темі: В Черкаській області активно будується елеватор

«Я би на місці виробника торгувався з елеваторами. Цей ринок готовий давати знижки і пільгові умови на зберігання та прийомку продукції. Зовсім не обов'язково будувати для себе. Наша компанія порахувала, що зараз будівництв силосу на 5-7 тис. тонн коштує $100 за тонну ємності, тобто $500-700 тис. лише за металічну «банку». З механізацією і конвеєрами це буде вже $120-150/тонна, а з сушаркою вийде ще дорожче»,— підрахував керівник Tesslagroup.