6 березня 2024, 10:33, Україна

Мінагрополітики дав прогноз по прибутковим та неприбутковим зерновим культурам 2024 року

Серед зернових мінімальну прибутковість буде мати пшениця, а кукурудза буде збитковою.

Такі данні наводять аналітики Мінагрополітики у своєму звіті «Україна: вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва».

Зокрема по озимій пшениці покращення рентабельності, як зазначається, відбулося переважно завдяки зростанню цін на елеваторах до 138 USD/т (+7 порівняно з середнім показником 2023 року). Сприятливий вплив мало також зниження вартості логістики до Одеського порту з 32 до 28 USD/т.

«Ячмінь залишався найменш прибутковою культурою серед основних зернових та олійних культур у січні 2024 року, але рівень збитковості знижується: - 52 USD/т. Зниження рівня збитковості спричинене зростанням цін на елеваторах на 5% до 105 USD/т»,— говориться у звіті.

У січні 2024 року рівень рентабельності вирощування кукурудзи знизився порівняно з середнім показником за 2023 рік до -33 USD/т, що зумовлено зниженням цін на кукурудзу. На внутрішньому ринку на ціни тиснули світове зниження та значні запаси в Україні.  

Читати по темі: Цього року аграрії посіють менше кукурудзи та соняшника — ВАР

Водночас очікується, що всі виді олійних стануть прибутковими. Однак очікуваний рівень рентабельності в 10 разів буде нижчий, ніж в довоєнний період.

Також по прогнозам Мінагрополітики, зросте вартість елеваторних послуг через подорожчання електроенергії.

Вартість експортної логістики залишиться на поточному рівні.