20 лютого 2024, 16:58, Логістика

В портах Дунаю знизилися ставки фрахту суден і вартість перевалювання — учасник ринку

Вантажопотік в портах Дунаю просів після того, як відкрилася «велика вода». Вслід за падінням попиту здешевшали послуги з перевалки, а також ставки фрахту барж. Останні зараз знаходяться на рівні до великого вторгнення.

Про це розповів власник «Теус Термінал» Дмитро Казарін в інтерв'ю Latifundist.com.

«Проте, деякий потік вантажів, усе ж, залишається на цих портах. Приміром, йдеться про зернові вантажі, котрі звідси вирушають суднами до 7 метрів осадки, невеличким костерами», — зазначив він.

За його словами, вартість прямого перевалювання знизилася з 15-17 $/т до 8-10 $/т. Перевалювання через склади також дешевшає. В порту Рені більшість складів зараз незадіяні. 

«Якщо порівнювати Ізмаїл та Рені, то тут теж є велика різниця в динаміці роботи портів та фінансових аспектах. Так, на Ізмаїлі залишається відносно великий потік вантажів за рахунок вагонів. Щодо Рені, то тут є фінансові ускладнення у вагонних доставках через транзит по Молдові. Навіть з падінням потоку відправлень Молдова не зменшує ціни на транзит. Там не готові йти на знижки. Звісно, це впливає на зниження попиту», —  розповів Дмитро Казарін.

Він зазначив, що транзит зернових вантажів через Бессарабію у порт Рені обходиться в 10 €/т.