6 лютого 2024, 10:38, Україна

З липня минулого року ворог 30 разів атакував портову інфраструктуру України

З 18 липня 2023 року країна-агресор понад 30 разів атакувала об'єкти портової інфраструктури. За цей час 109 об'єктів, та 6 цивільних будівель, було пошкоджено або повністю знищено.

Про це заявив начальник відділу міжнародних відносин ДП АМПУ Олексій Панасюк на Форумі з відновлення України, що проходив у Стамбулі, пише пресслужба АМПУ.

Внаслідок масованих атак на інфраструктуру морських портів було пошкоджено або частково зруйновано: елеватори, склади для зберігання зерна, олії та нафтопродуктів, трубопроводи, адміністративні та інші будівлі, транспорт, вантажі, у т.ч. зернові.

«За попередніми підрахунками тільки реставрація та відновлення будівлі морського вокзалу Ізмаїльського порту оцінюється в $1,6 млн, відновлення будівлі пасажирського комплексу та морського вокзалу Одеського морського порту — $18 млн. Для забезпечення стабільної роботи Одеського порту необхідно провести капітальний ремонт третьої черги шляхопроводу, який було пошкоджено під час ракетної атаки, попередня вартість ремонту — $35 млн. Загалом з 24.02.22 року пошкоджено або знищено понад 600 одиниць рухомого та нерухомого майна ДП АМПУ»,— підкреслив Олексій Панасюк. 

АМПУ системно працює над відновленням інфраструктури, веде облік зруйнованих об'єктів, залучає до співпраці міжнародні фінансові інститути та міжнародні програми та фонди, JICA, USAID — US Agency for International Development, HGBF, World Bank тощо.

Також у 2024 році АМПУ планує здійснити операційне днопоглиблення акваторій, ремонт автомобільних доріг та залізничних колій, технічного забезпечення лоцманів та оновлення систем моніторингу руху суден диджиталізації процесів в Дунайських портах.