17 січня 2024, 12:38, Світ

Атаки хуситів у Червоному морі змусять учасників зернового ринку диверсифікувати шляхи перевезення

Чергові атаки хуситів на торговельні судна цього тижня в районі Червоного моря можуть призвести до перенаправлень зернових вантажів навколо мису Доброї Надії, хоча більшість перевізників поки що готові ризикнути використовувати Суецький канал

Про це пише АПК-Інформ з посиланням на Reuters.

15 січня хусити протикорабельною балістичною ракетою у Ємені завдали удару по суховантажному судну Gibraltar Eagle, яке належить і експлуатується США.  Суховантажні балкери часто використовуються для перевезення зерна, хоча в цьому разі Gibraltar Eagle перевозив сталеву продукцію.

Порожній грецький балкер під прапором Мальти також зазнав ракетного удару 16 січня, коли він прямував на північ у Червоному морі.

За оцінками експертів Kpler, у середньому за місяць через Суецький канал проходить близько 7 млн тонн зерна, але зараз близько 20% вантажів спрямовуються навколо мису Доброї Надії.

«Десять днів тому ця цифра наближалася до 10%, але за останні кілька днів ми бачимо більше рішень щодо перенаправлення. В основному це стосується сої зі США, пшениці з Європи та ріпаку з Австралії», — сказав провідний аналітик із сільськогосподарських товарів Kpler Ішан Бхану.

Окрім цього, очікується, що зміна маршруту вплинула на велику програму експорту французької пшениці до Китаю, яка розпочалася в грудні.

Згідно з даними LSEG, серед 12 вантажів пшениці, які вирушили з Франції до Китаю з минулого місяця, п’ять пройшли через Суецький канал і Червоне море, тоді як сім пішли довшим маршрутом навколо Африки, у тому числі два, які повернули назад до Середземного моря.