4 грудня 2023, 11:26, Експорт

Американська торговельна палата не підтримує нові законопроєкти щодо регулювання експорту

Законопроєкти №10168-2 та №10169-2, які Верховна Рада України прийняла у першому читанні, створюють суттєві корупційні ризики та потенційне блокування експортного потоку аграрної продукції з України.

Таку позицію заявила Американська торговельна палата (АСС).

В зяві вказано, що запропоновані ініціативи примушують експортерів з позитивною історією та відсутністю наміру порушення законодавства проходити дискреційні податкові та митні процедури.

«Наявність зареєстрованої належним чином податкової накладної є достатньою підставою для експортера для віднесення сплачених сум ПДВ до складу податкового кредиту згідно з чинними нормами податкового законодавства. Такий же підхід повинен застосовуватися і до контролю експорту: відповідальність за незаконний ПДВ не може перекладатися на експортерів, які добросовісно здійснили купівлю продукції та отримали право на ПДВ-кредит у законному порядку», — вважають в АСС.

Крім того, запропоноване введення експортного мита, як паралельного алгоритму регулювання експорту, який виглядає простішим та дешевшим у адмініструванні, створює значні ризики переходу переважної частини експортерів на цей алгоритм, що може значно знизити внутрішні закупівельні ціни і зашкодити сільгоспвиробникам.

Законопроекти фактично обмежують відшкодування ПДВ шляхом встановлення прямої залежності між фактом отримання експортером валютної виручки та можливістю відшкодовувати ПДВ у звітному місяці.

Ініціативами також пропонується встановити мінімальні експортні ціни відповідно до міжнародних біржових котирувань, які ніколи не відповідають реальним цінам на українському ринку, зокрема, у Чорноморському регіоні.

«Такий підхід, у випадку його імплементації, фактично буде обмежувати експорт аграрної продукції лише постачаннями з рівнем цін, які вважатимуться державою виправданими, що потенційно може примусити експортерів визнавати дефолти перед іноземними покупцями та, відповідно, призвести до переривання експорту з України», — зазначають в АСС.

В заяві зазначається, що компанії-члени Американської торговельної палати в Україні не підтримують прийняті законопроекти №10168-2 та №10169-2 у їх поточній редакції та наголошують на необхідності їх суттєвого доопрацювання з урахуванням пропозицій та коментарів експертів Палати.

Нагадаємо, нещодавно «Українська зернова асоціація» (УЗА) висловила своє занепокоєння можливою повною зупинкою експорту зерна з України через ухвалення Верховною Радою України законодавчих змін щодо експорту зернових та олійних, які вносять суперечності в законодавство, зокрема в податкове.