31 серпня 2023, 14:16, Логістика

Україна домовилася про транспортний безвіз з Норвегією

Україна та Норвегія підписали «транспортний безвіз» — можливість виконувати вантажні перевезення без дозволів. Він розповсюджуватиметься на вантажівки стандарту Євро-5 та вище, і починає діяти з 1 вересня. 
 
Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури. 
 
Спрощений режим стосуватиметься як двосторонніх, так і транзитних перевезень.
«Продовжуємо створювати сприятливі умови для наших перевізників. Розширюємо список країн, з якими фактично діє «транспортний безвіз» — наразі 35 держав. Раніше українські перевізники вантажів незалежно від класу екологічності транспортних засобів, могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу. Тепер же для вантажівок стандарту Євро-5 та вище запроваджується бездозвільний проїзд. Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року», — наголосив заступник міністра Сергій Деркач.

Нагадаємо, польська та українська залізниці планують розвивати вантажні перевезення.

Зазначається, що у перевізника має бути сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки. Транспортні  засоби нижчого класу екологічності також мають можливість виконувати перевезення. Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 з/до третіх країн.