13 липня 2023, 17:09, Україна

Вплив Ель-Ніньйо саме на Україну не буде значним — аналітики

Чорноморський регіон, зокрема Україна, здебільшого не зазнає впливу Ель-Ніньйо (El Niño), хоча цього року деякі попередні прогнози погоди вказували на посушливе літо, що створює ризики для ярих культур, в тому числі кукурудзи. Але з огляду на погоду в першій половині літа, суттєві ризики для виробництва кукурудзи в Україні наразі відсутні.

Про це розповіла керівниця відділу аграрних ринків в Чорноморському регіоні, редакторка видання Argus AgriMarkets Вікторія Блажко, пише Latifundist.com.

«Виробництво пшениці в Україні також очікується на рівнях близьких до минулого року, незважаючи на зниження посівних площ, завдяки гарним погодним умовам навесні та в червні, що сприятливо позначилося на врожайності. Таким чином, за прогнозами, Україна матиме значний експортний потенціал пшениці в цьому сезоні, який є надзвичайно важливим для світового ринку з огляду на перспективи зниження виробництва в кількох інших країнах-експортерах, таких як Австралія та Канада, та ризики для внутрішнього виробництва в країнах Південної Азії», — спрогнозувала Вікторія Блажко.

В компанії «Прометей» теж погоджуються, що вплив Ель-Ніньйо саме на Україну не буде значним.

«Для України явище Ель-Ніньйо буде не дуже помітним. За даними метеорологів можна лише очікувати теплішу осінь, ніж зазвичай», — говорить Віталій Гончарук, фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку ГК «Прометей».

Довідково:

Нещодавно Всесвітня метеорологічна організація (WMO) оголосила про початок El Niño. Цей феномен полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 млн км².

За даними WMO, існує 90% ймовірність того, що це явище продовжиться у другій половині 2023 року. Очікується, що воно буде помірної сили. Прогнозується встановлення нових температурних рекордів і посилення екстремальної спеки в багатьох частинах світу та в океані.