15 травня 2023, 13:33, Світ

Китай може відмовитись від імпорту американської кукурудзи — аналітики

Китай, найбільший світовий імпортер кукурудзи, може відмовитись від закупівель американської зернової, замінивши її на більш дешеву бразильську. За останні 3 тижні КНР вже скасувала імпорт 832 тис. тонн американської кукукурудзи.

Таку думку висловили аналітики зернового ринку, інформує Мінагрополітики з посиланням на Вloomberg.

Експерти зазначають, що через відмову від поставок кукурудзяні ф'ючерси на Чикаго пішли вниз. До того ж, прогнозується, що цьогоріч Бразилія випередить США за обсягами врожаю кукурудзи і стане найбільшим світовим експортером цієї зернової.



Активно купувати кукурудзу Китай почв у березні, навесні в США повідомили про закупку майже 4 млн тонн зернової за місячний термін між 14 березня та 14 квітня. Але з часом американська кукурудза поступилася у конкурентоспроможності зерну з Бразилії, бразильська зернова обходиться майже на $30 дешевше у доставці. Також однією з причин відмови Китаю від контрактів трейдери називають слабкий внутрішній попит на культуру від виробників кормів, — деякі фермери активно замінюють кукурудзу в кормових сумішах пшеницею.

«Попит на кукурудзу дійсно низький, — сказав Ван Сяоян, старший аналітик Sinolink Futures у Хенані, одній із провінцій з найбільшим вирощуванням зерна. — Виробники кормів використовують багато пшениці замість кукурудзи, оскільки ціни постійно падають».

Аналітики відзначили, що у 2021 році закупки Китаєм кукурудзи досягли рекордних обсягів у понад 28 млн тонн. В 2022 році вони знизилися до 21 млн тонн. Цього року через митниці КНР за перші 3 місяця вже пройшли 7,5 млн тонн імпортованої кукурудзи, що на 6% більше, ніж роком раніше, причому більшість вантажів надходила зі США, Бразилії та України.

Нагадаємо, в березні 2023 року Україна у рамках Зернової угоди направила до Китаю рекордну кількість кораблів з продовольством — 25. Загальний обяг експорту агропродукції до КНР склав 1,2 млн тонн.