8 травня 2023, 10:22, Елеватори

У Закарпатській області побудують сухий порт на вузькоколійці колишнього елеватора

У Мукачевському районі на Закарпатті планують побудувати «сухий порт» для експорту та імпорту продукції. Підприємство зведуть на базі вузькоколійки європейського зразка, що залишилася в селі після «Страбичівського елеватора із прийому та перевантаження зерна».

Про це повідомив голова сільської ради Іван Туряниця, пише Varosh.

Він зазначив, що це буде сухий порт, який залізницею переходитиме в морський порт.

«І так, щоб проходила цим шляхом продукція, але вже не первинна, в вторинна, щоб тут у нас проходила переробка», — сказав Іван Туряниця.

За його словами, зараз триває процес оформлення по терміновій процедурі, щоб не робити аукціони, та закріплюється земельна ділянка під проєкт. Він зазначив, що Міністерство інфраструктури вже погодило об'єкт.

У проєкті братимуть участь італійські партнери. Іван Туряниця зазначив, що італійська сторона сама ініціювала партнерство.

«Міністр економіки Італії Адольфо Урсо ініціював їхні бізнес-кола, де залучені і італійська залізниця, і власники італійських портів у Венеції, Вероні, Трієсті, щоб вони підключилися, зайшли у засновники цього терміналу і щоб він не виконував прості функції експорту сировини, зерна, олії, а щоб на території Горонди були інтегровані комплекси. Україна таким чином стане менш залежна від Чорного моря, бо там і заміновано, там і Босфор (у Туреччини своя політика), а Горонда буде включена в єдиний міжнародний транспортний коридор», — розповів Іван Туряниця.

Нагадаємо, компанія «Кернел» побудує новий зерновий термінал на Дунаї.