5 квітня 2023, 12:23, Експорт

За час дії Зернової угоди Китай перетворився на основного покупця українського збіжжя — аналітики

В березні 2023 року Україна у рамках Зернової угоди направила до Китаю рекордну кількість кораблів з продовольством — 25. Загальний обяг експорту агропродукції до КНР склав 1,2 млн тонн.

Такі дані наводить в аналітичному огляді «Економічна правда».

Загалом з початку 2023 року морем на експорт вирушило 9,6 млн тонн вантажів, з них 3,1 млн тонн — у Китай.

 

«За час дії Зернової угоди Китай перетворився на основного покупця українського збіжжя, прийнявши майже третину від загальних 26 млн тонн вантажів, що транспортуються морським коридором. Більшість цих вантажів — зерно та кукурудза»,— зазначають аналітики видання.

За словами експертів, нинішні обсяги зернових відправок чи не найвищі в історії українсько-китайської аграрної торгівлі і, ймовірно, перевершать рекордний для двох країн 2021 рік. Тоді Китай купив на світових ринках 28 млн тонн кукурудзи, близько 7 млн тонн з яких надійшли з України.

Нагадаємо, у грудні 2022 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів робочу зустріч із Послом Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжуном. Обговорювали поглиблення торгово-економічних відносин в аграрній сфері та можливості розширення номенклатури українського експорту.