3 червня 2022, 15:33, Логістика

Ажіотажний попит підняв ціни фрахту на Дунаї до 83 євро

Частина гравців зернового ринку не хоче працювати з Дунаєм через ціну фрахту суден. Так, на одному з останніх аукціонів Prozorro ціновий діапазон фрахту варіювався в районі від 60 до 83 €/т. Довоєнні ціни становили €15.

Про це пише у своєму матеріалі Latifundist.com.

Заступник голови Державної служби морського та річкового транспорту Віктор Вишньов розповів, що великі корпорації мають форвардні контракти, але з такою вартістю логістики не можуть їх виконувати. Він навів приклад однієї великої зернової компанії: та перестала брати флот, коли ціна фрахту виросла до €40-45 — перестала рахуватися математика, зникла рентабільність.

Високі ціні на фрахт і перевалку обумовлені ажіотажним попитом, пояснює директор «Українського Дунайського пароплавства» (УДП) Дмитро Москаленко. Але вважає, що ринкова кон’юнктура стимулюватиме логістичних операторів збільшувати ефективність, працювати над залученням нових потужностей, що з часом спрацює на зниження ставок.

Нагадаємо, експерти Комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації запропонували впровадити низку заходів для вирішення ситуації в Дунайському регіоні.