5 вересня 2024, 10:40, Експорт

Україна експортувала рекордний обсяг сої

У 2023/24 МР експорт соєвих бобів з України досяг рекордів — близько 3,26 млн т, що на 5% більше за минулий сезон. Цьому сприяло збільшення врожаю даної культури та її конкурентна ціна на світовому ринку, зокрема у першій половині 2023/24 МР, повідомляє АПК-інформ.

За вересень-лютий минулого сезону було відвантажено майже 70% від загального експорту соєвих бобів з країни. 

В основному збільшення експорту відбулося за рахунок Єгипту (у 2,1 разу більше), тоді як до ЄС та Туреччини відбулося скорочення відвантажень на 22% та 26% відповідно. Обновити рекорд з експорту соєвих бобів з огляду на прогноз збільшення врожаю даної культури вдасться цього року до близько 6 млн т, припускають аналітики. Проте, враховуючи збільшення посівних площ даної культури у світі, конкурувати ціною в новому сезоні буде важче, особливо у таких напрямках, як Єгипет та Туреччина.

За підсумками сезону-2023/24 ціни на українську сою знизилися в середньому на 120 $/т. Українська соя нового врожаю пропонується у напрямку Єгипту за ціною на рівні 427 $/т CIF, тоді як минулого року в цей же період ціни пропозиції на цьому ж базисі сягали 545-550 $/т.

Читайте також: USDA збільшивши прогноз урожаю сої в Україні до рекордних 6,8 млн т

  • В Україні вся соя ідеальної якості йде на експорт.
  • Новий сезон в Україні буде з рекордним виробництвом сої.

Людмила Глухова, Elevatorist.com, 2024 р.