3 вересня 2024, 09:00, Логістика

Позитивних змін у сфері фрахтування для судновласників, що працюють на ринку Чорного моря, немає — аналітики

Для судновласників, які працюють на ринку Чорного моря, позитивних ознак у сфері фрахтування не спостерігається. Попит в усіх сферах ринку залишається низьким, причому зернова — найактивніша. Тож попри наближення осені судновласники змушені прийняти умови фрахтувальників, повідомляють аналітики ASAP.

«Цього тижня тиск з їхнього боку був найбільш помітним у сегментах панамаксів і коастерів, тоді як ставки для хендісайзів і барж залишаються стабільними», — йдеться у повідомленні.

Фрахтові ставки для панамаксів, які перевозять кукурудзу або пшеницю з глибоководних портів Одеси до південного Китаю, залишаються на рівні 50-51 ₴/т, тоді як до південного В’єтнаму вони впали на 2 ₴/т до 45-46 ₴/т. Ставки до Бангладешу також дещо знизилися — на 1 ₴/т до 50 ₴/т.

Для хендісайзів, що перевозять кукурудзу з глибоководних портів Одеси до східного Середземномор’я, фрахт залишається на рівні 18-19 U ₴/т. Ставки до Іспанії та східного узбережжя Італії тримаються на рівні 22-23 ₴/т і 20-21 ₴/т, до Тунісу — 24-25 ₴/т.

Знизилися фрахтові ставки для костерів, завантажених кукурудзою на 1 ₴/т до 17 ₴/т, які вирушають з українських дунайських портів до Мармари, тоді як у напрямку східного узбережжя Греції ставки залишаються на рівні 18-20 ₴/т. Ставки до портів східного Середземномор’я знизилися на 2 ₴/т до 20-21 ₴/т. Фрахт до портів Ізраїлю залишається на рівні 29-30 ₴/т. Без змін на рівні 26-27 ₴/т залишаються ставки до східного узбережжя Італії, тоді як до Іспанії вони впали на 1 ₴/т до 28-39 ₴/т.

Стабільними залишаються ставки для барж. Фрахт для транспортування кукурудзи з Рені чи Ізмаїла до Константи становить 10 €/т, ставки на транспортування насіння соняшнику з Рені чи Ізмаїла до Русе чи Сілістри залишаються без змін на рівні 15-16 €/т.

Читайте також: За рік роботи Українського коридору з морпортів експортували 43 млн агропродукції