2 вересня 2024, 15:36, Елеватори

При прийманні елеватора важливо отримати на руки його «програмну копію» — фахівець

Замовники при прийманні елеватора, окрім самого обладнання, повинні отримати на руки «програмну копію свого елеватора» для тієї системи автоматизації, яку вони замовили, розповів в інтервʼю на Elevatorist.com інженер-програміст відділу автоматизації та електропостачання KMZ Industries Олександр Гумінський.

Він зазначає, що часто замовниками стають клієнти, які свого часу не були уважні, і не мали такого досвіду раніше. І коли, наприклад, до системи немає доступу, контролер під паролем, немає вихідних файлів програм, це ставить в дуже незручне становище замовника, говорить фахівець.

Йому доводиться витрачати надто великі гроші на те, щоб фактично з нуля переписати програму, чи витратити непропорційно багато часу на вирішення, здавалося інколи, досить простої та тривіальної задачі, наприклад, додати до маршруту два чи три конвеєри, чи якусь засувку з перемикачем.

«Ще один нюанс: бувають маленькі програми, де фактично один маршрут, ти тиснеш кнопку — і програма однозначно виконує тільки цю послідовність. А бувають великі проекти, де варіантів дуже багато, сотні, а може навіть і тисячі теоретичних маршрутів, які можуть дійсно працювати. Інколи затребувані маршрути не одразу очевидні. Інколи вони лише з часом напрацьовуються операторами, які експлуатують цей елеватор. Тому програма має бути гнучкою, досить легко змінюватися», — каже Гумінський.

Читайте також: На українських елеваторах ефективно показує себе автоматизація внутрішньої логістики — експерти

Людмила Глухова, Elevatorist.com, 2024 р.