29 серпня 2024, 16:48, Світ

Румунія планує викупити Міжнародний вільний порт Джурджулешти

Уряд Румунії сьогодні має розглянути меморандум, який дозволить розпочати переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про купівлю Джурджулештського порту. Мова йде про Міжнародний вільний порт Джурджулешти, а не про Державний порт.

Про це пише NewsMaker.md.

«Важливо чітко роз’яснити, що у Джурджулештах є дві портові інфраструктурні структури: Міжнародний вільний порт Джурджулешти, що належить Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), та Державний порт, що знаходиться у власності держави. Обговорень про продаж Державного порту не ведеться», — заявив прессекретар уряду Молдови Даніел Воде.

Він також нагадав, що ЄБРР є єдиним власником оператора та орендаря Міжнародного вільного порту Джурджулешти — компанії Danube Logistics. За словами прессекретаря, ЄБРР веде переговори з кількома потенційними інвесторами, серед яких Румунія, Туреччина, Нідерланди та Данія.

ЄБРР став єдиним власником оператора та орендаря Міжнародного порту Джурджулешти компанії Danube Logistics у травні 2021 року. 18 травня того року суд Молдови зареєстрував зміну власника після того, як банк купив 100% акцій групи компаній Danube Logistics.

«Згідно з договором про концесію на 99 років, Danube Logistics будує, експлуатує та розширює Джурджулештський порт. (…) З самого початку, у 1990-х роках, влада Молдови прагнула залучити іноземні інвестиції для проектування, розвитку та експлуатації проекту порту. Міжнародні інвестори володіють проектом з моменту його створення», — заявили тоді в ЄБРР.