18 червня 2024, 09:00, Трейдинг

В новому сезоні на ринку ріпаку буде гостра конкуренція між переробниками та експортерами — експерт

В новому сезоні між українськими переробниками та експортерами ріпаку загостриться конкуренція. Причиною стане нестача олійної на внутрішньому ринку, і вже зараз експортери готові пропонувати більш високі ціни.

Про це повідомила старший ціновий оглядач ринку олійних культур та продуктів їх переробки в Чорноморському регіоні Fastmarkets Agricensus Анна Платонова, пише ІА АПК-Інформ.

За її словами, валовий збір ріпаку цьогоріч в Україні знизиться десь на 20% в порівнянні з минулим роком і складе приблизно 3,5-3,8 млн тонн. Зниження врожаю відбудеться через несприятливі погодні умови під час вегетації рослин.

«При цьому різниця в оцінці обсягів переробки ріпаку у новому сезоні коливається від 700 тис. тонн до 1,3 млн тонн. Переробляти цю культуру, за результатами наших опитувань, планують близько 12 українських заводів. Конкуренція за сировину між переробниками та експортерами буде однозначно зростати, оскільки, окрім зниження врожаю по Україні, прогнозується зменшення виробництва ріпаку і у Європі», — сказала Анна Платонова.

Вже зараз експортери готові купувати український ріпак нового врожаю дорожче на $30 за тонну, ніж переробники.