9 травня 2024, 12:44, Логістика

Морський коридор функціонуватиме стабільно, але ризики обстрілів інфраструктури залишаються високими — НБУ

У Національному банку України (НБУ) припускають подальше стабільне функціонування українського морського коридору, проте ризики ускладнення транспортування морем через атаки РФ зберігаються.

Про це свідчить «Інфляційний звіт» НБУ за квітень 2024 року.

«У прогноз закладається безперебійне функціонування морського шляху, середньомісячні потужності якого становитимуть приблизно 7 млн тонн. Цього буде достатньо для експорту агропродукції, а також нарощування поставок продукції ГМК на традиційні для України ринки», — йдеться у документі.

В НБУ зазначають, що подальша стабільна робота морського маршруту значно здешевить транспортування для експортерів та сприятиме збільшенню надходжень валютної виручки. Водночас морський маршрут може використовуватися для ввезення імпортних товарів з метою оптимізації витрат та/або в разі недоступності чи певних перешкод для інших видів транспортування.

«Проте ризики пошкоджень портів, інфраструктури та суден унаслідок російських атак все ще залишаються значними. У разі їх реалізації ефективність морського шляху суттєво знизиться, що негативно відобразиться на експортних надходженнях та подальшій діяльності агро- та металургійного секторів», — зауважили аналітики банку.

Нагадаємо, після ракетної атаки на олійному терміналі в порту Південний зруйновано 10 резервуарів.