29 квітня 2024, 16:38, Трейдинг

У новому сезоні в ЄС очікується дефіцит ріпаку

ЄС може зібрати 19,1 млн тонн ріпаку в новому сезоні, порівняно з 21,2 млн тонн минулого року. Причини — скорочення посівних площ через низькі ціни на цю олійну у 2023 році та зміни в законодавчому регулюванні.

Про це в матеріалі Latifundist.com розповіла аналітикиня Argus Media Христина Яворська.

Ситуація з підвищеним попитом зі сторони європейських переробників, якщо врожай буде навіть нижче очікуваного при вже менших посівних площах, вплине на рівень цін в Україні, оскільки вони реагують на європейські ціни на біржі MATIF Euronext.

«За даними учасників ринку, ріпак нового врожаю контрактується в межах 400$/т з поставкою до глибоководних портів у серпні. При цьому не виключається можливість поставок і до портів Дунаю, в разі виникнення ускладнень в роботі великих портів через військові ризики», — говорить Христина Яворська.

Загалом ціни на ріпак в цьому сезоні коливалися на рівні з $380-410/т в портах на протязі останніх шести місяців з жовтня 2023 по квітень 2024. Останнім часом активність на ринку є низькою, адже основна частина минулорічного врожаю вже експортована або перероблена.