11 квітня 2024, 13:58, Трейдинг

Пшениця почала зростати в ціни через очікуване зниження виробництва у новому сезоні — аналітики

У новому сезоні ключові експортери пшениці, серед яких і Україна, зменшать обсяги поставок. Українська пшениця, на яку є великий попит на світовому ринку, почала зростати в ціні.

Про це повідомили аналітики кооперативу ПУСК, інформує ВАР.

В квітні на експорт вже пішло 541 тис. тонн пшениці. Серед цих обсягів частина пшениці, яку не вдалося вивезти у березні. Тому аналітики очікують рівень експорту цієї культури у квітні на рівні 3 млн тонн, за рахунок березневих контрактів.

Імпортери готові чекати поставки пшениці, попит на яку зростає.

«Збільшення попиту підтримується прогнозами падіння виробництва в ЄС, США та Україні, тобто по всім ключовим експортерам. Якщо минулого сезону Україна багато експортувала за рахунок великих запасів, то цьогоріч вони не перевищать 1 млн тонн, оскільки працюють порти. При цьому посівні площі скорочуються, пшениці буде зібрано менше. Перші оцінки експортного потенціалу української пшениці в новому сезоні вже знижені на 3-4 млн тонн. І хоча на українському СРТ-ринку минулого тижня відбулося просідання цін, ринок оживає, ціни повертаються на попередні рівні і будуть зростати», — говорять екперти.

Основний конкурент нашої зернової — російська пшениця — за останні тижні додала в ціні $8-10/т. Аналітики вважають, що до кінця тижня українська пшениця подорожчає як мінімум на $2-3/т: умовні ціни на пшеницю на базисі СРТ до кінця тижня складуть близько $175 за тонну в дунайських портах, $170 за тонну в глибоководних портах, $198-203 за тонну на базисі DAP Констанца.

«За очікуваннями, попит на пшеницю буде й надалі рухати ринок пшениці вгору», — додають аналітики.