5 квітня 2024, 14:08, Переробка

Переробка соняшника в Україні наблизилася до довоєнного рівня — аналітики

У березні 2024 року переробка соняшнику в Україні збільшилася до тримісячного максимуму, склавши близько 1,49 млн тонн (+9% до лютого; +10% до березня 2023 р.).

Про це інформують аналітики ІА АПК-Інформ.

Усього за 7 місяців поточнго сезону в Україні було перероблено майже 9,3 млн тонн цієї олійної. Це на 11% перевищило показник аналогічного періоду попереднього сезону. Також це стало максимальним обсягом для зазначеного періоду за останні 3 сезони, наблизившись до показника довоєнного періоду (9,6-10,5 млн тонн для вересня-березня).

«Високим темпам переробки сприяє перш за все збільшення експорту соняшникової олії в поточному сезоні, який забезпечує відносно стабільна робота портів Одеси та Дунаю», — пояснили аналітики.

Запаси даної олійної на початок квітня, за оцінкою АПК-Інформ, становлять близько 4,5-5 млн тонн (всього залишки у аграріїв та вже законтрактовані обсяги у переробників). Це є мінімальним показником для останніх трьох сезонів.

Таким чином, усього за сезон-2023/24 переробка соняшнику може становити близько 13,3-13,8 млн тонн, що поступається показнику попереднього сезону як мінімум на 4% і певною мірою буде залежати від ситуації на експортному ринку даної культури.

Так, поступове налагодження експорту соняшнику до ЄС та знижене імпортне мито на олійну в Туреччині може посприяти збільшенню обсягів відвантаження даної культури на зовнішні ринки, проте більш привабливий ціновий рівень внутрішнього ринку поки що буде стримувати дану тенденцію.

«У цілому обсяги експорту соняшнику залишаються значно нижчими в порівнянні з минулорічними, внаслідок чого посилення конкуренції поки що спостерігається лише в південних областях», — відзначають експерти.

Крім того, більш стрімкому збільшенню експорту даної культури перешкоджає надто складний режим отримання ліцензій на імпорт української олійної в Болгарії.