4 березня 2024, 09:01, Переробка

В Україні падає рентабельність переробки соняшнику

За останній місяць ціни на соняшникову олію та шрот на світовому ринку знизилися через низький попит. Це призвело до скорочення маржі переробки соняшника в деяких регіонах. Аналітики прогнозують, що переробка олійної може скоротитися.

Про це повідомляє Agricensus.

Зазначається, що ціни на соняшникову олію впали на 7%, а на шрот — на 24%. Трейдери очікують, що очікуваний рівень виробництва скоротиться, особливо в Україні, оскільки росія націлена на надлишкові потоки на турецький ринок.

«Ціни на соняшниковий шрот в українських портах впали на 24% до $155-165/т CPT порт і впали на 17,5-18% до $225-235/т CIF Мармара, згідно з рівнями закупівлі на поставку в березні», — зазначили аналітики.

На ціни тисне те, що попит з боку основних покупців, таких як Індія, Китай і країни ЄС, залишається млявим, а пропозиція продукції в Чорноморському регіоні є більш ніж достатньою, враховуючи присутність двох великих експортерів соняшникової олії в регіоні. Крім того, Індія перейшла на олію російського та аргентинського виробництва.

«Джерела, з якими спілкувався Agricensus, повідомили, що вони бачать відносно низькі ціни на соняшникову олію чорноморського походження — $840/т CIF Китай з поставкою в березні-квітні, тоді як ціни на соняшниковий шрот становили $280-295/т CIF Китай», — йдеться в матеріалі.

На фоні падіння цін на готову продукцію та стриманих продажів аграріїв за високими цінами рентабельність деяких українських переробників досягла мінімальних значень. На переробних підприємствах у центральній та західній частинах України говорять про зниження націнки до мінімального рівня із закупівельними цінами на соняшник на рівні 14 тис. грн/т завод CPT, але в деяких випадках націнки знизиться до нуля, якщо врахувати збільшення витрат на логістику.

«ОЕЗи не виключають зменшення темпів роботи або її призупинення, якщо поточні тенденції збережуться. Однак деякі заводи в південних регіонах повідомляють про достатню маржу переробки близько $50/т як на сировину, так і на продукти переробки, що, ймовірно, пов’язано з мінімальними витратами на логістику через територіальну близькість до портів», — пишуть аналітики.