28 лютого 2024, 09:00, Світ

Власник залізничної інфраструктури вимагає в польських фермерів мільйонну компенсацію за блокування шляху

Компанія LHS, широкі колії якої були заблоковані протестувальниками 20 лютого, вимагає компенсації завданих збитків. За один день протесту фермерам виставили рахунок на 1,3 мільйона злотих. Фермери кажуть, що їх залякують.

Про це повідомляє Farmer.pl.

Протест тривав один день. Колії були заблоковані металолом.

«У зв’язку з триваючими протестами фермерів і спричиненими ними незаконними блокуваннями наших станцій і колій, у тому числі неприйнятним і караним у всіх країнах встановленням перешкод на коліях, а також ходьбою по коліях без відповідної підготовки та згоди менеджера залізничної інфраструктури Linia Hutnicza Szerokotorowa хоче висловити глибоку стурбованість і рішуче проти таких дій. Ці абсолютно невиправдані та вкрай шкідливі для нашої компанії та наших партнерів дії спричинили значні фінансові збитки в перший же день, піддали нас претензіям клієнтів та завдали шкоди нашому іміджу», — написали представники LHS у листі до фермерів.

Компанія LHS звинувачує організаторів блокування щодо втрат та упущеної вигоди. Вони зазначили, що перевезення зерна на цій лінії LHS займає всього 1,72% від загального руху, а протестувальники заблокували весь транспорт та завадили прибуттю, відправленню, перевантаженню та вивантаженню ряду поїздів.

«Вимагаємо негайного припинення протиправних дій, які завдають шкоди національній економіці та створюють загрозу здоров’ю та життю учасників акції та працівників компанії Linia Hutnicza Szerokotorowa у Замості. LHS буде вживати судових заходів для відшкодування збитків і захисту наших прав і бізнес-інтересів. Протест у поєднанні з висипанням брухту на колії є злочинною діяльністю, яка ставить під загрозу життя та здоров’я як працівників LHS, так і самих протестувальників», — йдеться у листі до аграріїв.

На думку фермерів, лист LHS містить погрози, а протест був законним. 

Як стверджує адвокат, який підтримує фермерів, вимога компенсації від фермерів є незаконною, оскільки, це прямо заборонено законом про зібрання та оскільки організатор протесту не представляє себе, а представляє суспільний інтерес, тому звинуватити особу неможливо.  

Також фермери звинувачують поліцію в тому, що не забезпечувала їхню безпеку під час протесту та не захищала зібрання.

«Я здивований ставленням поліції. Усі процедури, пов’язані з забезпеченням протесту, поклали на нас, звичайних учасників акції. Не мені забезпечувати прохід! Для того й поліція, для того й служби, які не проявили ініціативи зупиняти та охороняти залізничний рух. Ці поїзди, що проїжджають повз нас, весь час піддають нас небезпеці», — сказав один із протестуючих фермерів.