22 січня 2024, 12:26, Переробка

В Україні планують створити біржу біопалива

В Україні планують створити біржу для продажу біопалива, щоб забезпечити прозорий і конкурентний ринок, та стимулювати розвиток галузі.

Про це повідомила пресслужба Держенергоефективності.

«Навіть попри війну з початку 2022 року по жовтень 2023 р. введено 360 МВт потужностей з виробництва теплової енергії на альтернативних видах палива, у тому числі: у 2022 році — 235 МВт, а за 9 місяців 2023 року — 126 МВт. Це близько 72 млн євро інвестицій в економіку», — зазначили в пресслужбі.

Лише за рахунок агровідходів Україна може замістити близько 9 млрд м3 природного газу у рік, а це третина потреб країни в газі. Розвиток біоенергетики гальмує нестабільність цін на біопаливо, ненадійність постачання біопалива. Тому ринок потребує впровадження прозорих і конкурентних умов для усіх гравців. Розвитком ринку біопалива займеться Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) та Українська енергетична біржа.

«Наша ціль — створення в Україні прозорого, конкурентного ринку біопалива. Досвід Євросоюзу показав, що такий ринковий інструмент призводить до зниження та вирівнювання цін на біопаливо», — повідомила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Вона додала, що біржі біопалива працюють у Литві, Данії, США. У Литві завдяки біржі Baltpool ціна на сировину знизилася на 40%, а різниця у ціні між сусідніми регіонами майже зникла.

Створення ринкового механізму торгівлі біопаливом забезпечить:

  • конкурентні умови;
  • прозоре та справедливе ціноутворення;
  • стабілізацію ціни на біомасу;
  • надійне постачання сировини до виробника, згідно узгоджених графіків постачань;
  • гарантії укладання та виконання договорів;
  • пряму співпрацю виробника та споживача;
  • і як результат - зростання обсягів виробництва біопалива, що дозволить забезпечити генеруючі потужності біопаливом та масштабувати біоенергетичні проєкти.