8 січня 2024, 10:20, Експорт

Уряд в 2024 році очікує зростання експорту з України на 9%

У 2024 році очікується зростання експорту товарів та послуг з України на 9%. Позитивні зрушення за цим напрямком почали відбуватися в останні місяці 2023 року. Цьому сприяли відкриття альтернативного морського коридору, запуск механізму страхування суден від воєнних ризиків та налагодження річкової логістики на Дунаї.

Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко, інформує пресслужба Міністерства.

«Логістика і далі є ключем для українського експорту. З усіма проблемами і викликами Україна експортувала 99,8 млн тонн товарів. Це на 112 тис. тонн більше, ніж у 2022 році. Водночас вартість експорту була на 18,7% меншою, ніж роком раніше — $35,8 млрд. Це один з найнижчих показників за останнє десятиліття. Він став результатом тих вкликів, з якими Україна стикнулася минулого року — блокування кордонів, зернові суперечки та російський саботаж зернової угоди. Але завдяки своєчасним і правильним рішенням, нам вдалося зберегти експортні можливості та продовжити торгівлю на міжнародних ринках. Хоча втрати досить відчутні», — сказала Юлія Свириденко.

Міністр також додала, що Уряд працює над тим, щоб посилити експортну логістику системами ППО та пошуком нових шляхів вивезення товарів і послуг. Бо тільки так можна забезпечити гнучкість та маневреність у разі нових викликів, щоб зберегти позитивні тенденції.

За прогнозом Мінекономіки, за нинішніх умов у наступні роки експорт зростатиме. На 9% у 2024, 19,4% у 2025 та 20,6% у 2026 році. Глобальна ж мета — повернути обсяги вивезення українських товарів та послуг на рівень 2021 року.

Нагадаємо, попри блокаду, експорт українського соєвого шроту до Польщі у грудні зріс.