8 грудня 2023, 14:38, Україна

Україна у поточному сезоні зможе експортувати 50 млн тонн зернових та олійних культур

Україна з урожаю 2023 року зможе відправити на експорт 50 млн тонн зернових і олійних культур. Також на світові ринки ми можемо поставити близько 10 млн тонн рослинних олій і шротів.

Таку думку висловив президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачьов, пише Інтерфакс-Україна.

Він зауважив, що від початку планувалося постачати на експорт приблизно 5 млн тонн збіжжя на місяць. Але у перші 4 місяці 2023/24 маркетингового року цього не сталося.

«Не змогли ми збільшити відвантаження через порти Дунаю, через які йшло 3,5-3,7 млн тонн щомісяця. З початком роботи зернового коридору в портах Великої Одеси видно потенціал. Лише через порти Великої Одеси можна відправляти 3-4 млн тонн (зернових і олійних культур - ІФ-У) на місяць», — сказав Микола Горбачьов.

За підрахунками президента УЗА, в подальшому сумарно морським коридором та через західні кордони Україна зможе відвантажувати близько 6 млн тонн зерна щомісяця, такого показника вже вдалося досягти в листопаді.

Сумарно через морський коридор і через західні кордони Україна зможе експортувати, за підрахунками президента УЗА, близько 6 млн тонн зерна щомісяця, що вже вдалося зробити в листопаді. Загалом, певен Микола Горбачьов, цілком реально відправити на світові ринки 50 млн тонн зернових і олійних культур.

Він додав, що Україна виробить ще 10 млн тонн продуктів аграрної переробки, зокрема рослинних олій та шротів.