16 листопада 2023, 15:26, Експорт

Поява великої кількості законодавчих ініціатив щодо експорту зерна може ускладнити ситуацію — УЗА

Депутати зареєстрували низку альтернативних законопроєктів, які нібито спрямовані на покращення регулювання ринку зерна. Проте це може ускладнити ситуацію та привести до падіння експорту.

Про це розповіли в пресслужбі «Української зернової Асоціації».

В УЗА зазначили, що нові правила експорту агропродукції, які тільки-но починають працювати, треба протестувати на ефективність. 

«Є сподівання учасників ринку, що нові правила експорту полегшать роботу експортерам, які працюють прозоро і повністю виконують вимоги законодавства щодо повернення валютної виручки від експорту до країни», — зазначили в повідомленні.

Разом з тим в УЗА наголошують, що у ВР з'явилося багато законодавчих ініціатив.

«Водночас, УЗА вважає, що поява великої кількості законодавчих ініціатив у парламенті, спрямованих на регулювання експорту зерна, коли ще не відпрацьована система експорту відповідно до нових правил, може ускладнити ситуацію й на так досить зарегульованому ринку зерна та призведе до значного падіння експорту, а відтак і цін на зерно українських аграріїв», — зазначили в Асоціації.

Українські аграрії, які вже два роки поспіль страждають через низькі ціни на продукцію та високу вартість логістики через обмежені можливості експорту, можуть збанкрутувати і втратити все.

«На думку членів УЗА, поспішні законодавчі нововведення в умовах впровадження нових правил експорту, запроваджених урядом, можуть значно погіршити умови роботи для відповідальних та сумлінних експортерів. Ба більше, такі неузгоджені та шкідливі нововведення можуть відлякати тих небагатьох з них, які готові були йти на ризик і експортувати зерна тимчасовим гуманітарним коридором», — наголошують в пресслужбі.

За словами УЗА, в запропонованих законопроєктах фактично пропонується запровадження ручного регулювання експорту через індикативні ціни, коли будь-який податківець чи митник зможе блокувати кожну окрему експортну операцію на власний розсуд.

«Це значно збільшує ризик корупції в умовах, коли наші західні партнери вимагають від України боротьби з корупцією для вступу до ЄС та НАТО. Законодавці повинні розуміти, що вони можуть повністю зупинити експорт зерна, який приносить більше 20 млрд. доларів країні, яка знаходиться в стані війни і вкрай потребує цих грошей. Зупинка експорту автоматично означає банкрутство аграріїв і поглиблення кризи в економіці України майже миттєво», — зазначають в пресслужбі УЗА.