9 листопада 2023, 11:45, Світ

У Казахстані аграрії занепокоєні великою кількістю пророслого зерна цьогорічного врожаю

У Казахстані в цьому сезоні аграрії стикнулися з великою проблемою — великий обсяг пророслого зерна. Що з ним робити не знають ні учасники ринку, ні вчені. Його набагато більше, ніж можна переробити всередині країни і вивезти до Китаю.

Про це пише Украгроконсалт.

«Біда сезону — маса пророслого зерна. Що робити із цим зерном — сільгосптоваровиробники не знають. Немає і зважених наукових рекомендацій — поради використати це зерно на глибоку переробку (як у себе, так і в сусідньому Китаї) — не втішають. Пророслого зерна набагато більше, ніж можна переробити всередині країни і можна вивезти до Китаю — треба пам’ятати, що логістика також не безмежна»,— говорить Голова Ради засновників Спілки зернопереробників Казахстану Євген Ган.

Представникам галузі зернопереробки хотілося б, щоб уповноважений орган від імені Міністерства сільського господарства РК провів би великий брифінг, запросивши нею всіх учасників ринку.

«Щоб було озвучено реальні цифри щодо запасів, щоб усі учасники обговорили можливості цільового використання цих запасів. Щоб було обговорено проблему з імпортом російського зерна – рішення про його обмеження приймалося до збирання, ніхто не припускав, що ситуація щодо зерна може так кардинально змінитись. Тому і з цього питання потрібне невідкладне ухвалення рішення»,— упевнений Євген Ган.

Усі учасники ринку розуміють, що ситуація без перебільшення є критичною. І в цій ситуації, вважає експерт, потрібна як ніколи консолідація всіх учасників ринку. Необхідно досягти повного розуміння, незалежно від того, конкуренти вони чи ні – сьогодні всі мають бути з одного боку барикад.