16 жовтня 2023, 14:39, Експорт

Аналітики USDA підвищили прогноз експорту соняшникової олії з України

Аналітики USDA у звіті за жовтень збільшили прогноз експорту соняшникової олії з України на 0,4 млн т до 5,6 млн т.

Про це повідомляє Latifundist.com.

Нові прогнози відповідають рівню експорту до вторгнення. Обсяг відвантажень зросте через вищі обсяги виробництва та переробки соняшнику, політику торговельних партнерів та високий попит на соняшникову олію з боку Азії.

«Високі перехідні залишки соняшнику з 2021/22 р. дозволили Україні досягти високих темпів переробки. Україна експортувала рекордний обсяг соняшнику в Європу в першій половині маркетингового року. У травні 2023 року кілька країн-членів ЄС (і великих переробників соняшнику) запровадили заборону на імпорт українського соняшнику, що стало додатковим стимулом переорієнтувати експорт на продукти переробки, оскільки традиційні ринки збуту соняшнику закрилися», — зазначили аналітики.

Вартість олії різко впала приблизно на 70% від пікового рівня, який був у березні 2022 р. Зараз соняшникова олія торгується з незвичним дисконтом по відношенню до інших рослинних олій.

«ЄС, Туреччина та Індія здійснили великі закупівлі в Україні у 2022/23 р., скориставшись дисконтними цінами порівняно з іншими харчовими оліями та великою світовою пропозицією. В ЄС і Туреччині значна частина імпорту також була перероблена і реекспортована партнерам в Африці та на Близькому Сході», — нагадали аналітики USDA.

Виробництво соняшнику у сезоні 2023/24 прогнозується на рівні 14 млн т, що на 1,8 млн більше, ніж попереднього сезону. Прогноз виробництва соняшникової олії в Україні також дещо збільшений — на 86 тис. т до 6,02 млн т.