11 жовтня 2023, 15:30, Експорт

Україна втратила кілька експортних ринків пшениці

Через проблеми з логістикою, які з'явилися після повномасштабного вторгнення рф, Україна почала втрачати ринки збуту агропродукції. Так, за результатами 2022/23 МР українські експортери частково чи повністю втратили ринки Пакистану, Марокко, Саудівської Аравії.

Про це пише Delo.ua.

«Якщо порівнювати 2022/23МР з попереднім, то для пшениці частково чи повністю були втрачені Марокко, Пакистан, Саудівська Аравія. Зараз вже пройшло три місяці нового сезону, і за цей час відвантаження так і не відновилось. Окрім європейського ринку, пшениця в сезоні 2023/24 експортується в ближніх напрямках, таких як Єгипет і Туреччина. Збереглись і більш далекі ринки Лівану і Бангладеш, але об’єми експорту скоротились», — каже експертка «УкрАгроКонсалту» Єлизавета Малишко.

Зазначається, що до вторгнення частка української пшениці в єгипетському імпорті складала 25%. На сьогоднішній день Україна втратила приблизно 3/4 довоєнного єгипетського ринку. 

«На жаль, на цьому ринку нас найбільше замістила РФ. Мало того, що ми цей ринок втратили через її агресію, так вони ще й нашою пшеницею краденою пшеницею  замістили поставки з України. Своєї у них багато через рекордний урожай (92 млн тонн в 2022/2023 маркетинговому році —ред.), через що вони наростили експорт до деяких країн майже в 7 разів порівняно з попередніми роками», — зазначає генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Павло Коваль.

Загалом в 2022/23МР багато країн наростили експорт сільгосппродукції, в тому числі Автралія та країни Європи. Проте рф в минулому сезоні наростила свої відвантаження майже на 40%, збільшивши в декілька разів експорт в важливі для України Бангладеш, Алжир, Пакистан і Саудівську Аравію.

Нагадаємо, експортери кукурудзи та ріпаку шукають дешеву логістику в європейські порти — ВАР.