29 серпня 2023, 15:50, Події

УЗА закликала НАБУ і САП припинити переслідування Тараса Висоцького

УЗА звернулася до керівників НАБУ та САП щодо припинення безпідставного переслідування першого заступника міністра аграрної політики та продовольства, а також справедливого та ретельного розслідування справи, порушеної проти нього.

Про це повідомила пресслужба УЗА.

Тараса Висоцького підозрюють у зловживанні при закупівлі АТ «Укрзалізниця» продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану, які нібито нанесли збитки державі на 62,5 млн грн. 

«Вважаємо висунуті обвинувачення безпідставними, а його рішення такими, що були прийняті в інтересах держави та суспільства. Саме завдяки професійним діям Тараса Висоцького по управлінню та координації діяльності галузі вдалося уникнути перебоїв з постачання продовольства та забезпечити продовольчу безпеку регіонів, що потребували негайної допомоги продуктами харчування в умовах перших місяців повномасштабного вторгнення», — зазначили в УЗА.

В Асоціації наголошують, що саме оперативність, швидкість прийняття рішень, а також жорсткий контроль процедур, в тому числі, цін, дозволив в перші місяці війни максимально оперативно забезпечити внутрішньо переміщених осіб, місцевих жителів, військових, ТРО продуктами харчування. 

УЗА просить ініціювати перегляд відповідної справи, об’єктивно розглянути і проаналізувати всі обставини і факти та припинити переслідування одного з найпорядніших і найпрофесійніших урядовців.

Для довідки: Тарасу Висоцькому повідомлено про підозру в умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи, використанні службового становища. Суть підозри зводиться до того, що Тарас Висоцький здійснив погодження Рахунків на оплату макаронних виробів із твердих сортів пшениці імпортного виробництва у період березня-квітня 2022 року для обласних військових адміністрацій. Закупівлі здійснювалися у 2 суб’єктів господарювання ТОВ «Олімп» та ТОВ «ВінсайдЛайт».

Слідство вважає, що вартість макаронних виробів завищена і внаслідок такого завищення завдано збитків на суму 62,5 млн грн. У відповідь Міністерство аграрної політики та продовольства України звертає увагу, що вартість макаронних виробів станом на березень-травень 2022 року варіювалась від 33,65 грн. до 36,89 грн, при цьому Держстат надає ціни по макаронах з твердих сортів пшениці за 500 гр., а здійснювалась закупівля 1 кг, тому ціна становила понад 72 грн. за кг, що виключає збитки.

Також в Мінагро зазначили, що у Тараса Висоцького відсутній корисливий мотив вчинення зловживань в інтересах зазначених ТОВ, відповідно жодним матеріалом і доказом не зафіксовано отримання будь-якої неправомірної вигоди.