19 червня 2023, 16:44, Події

Правоохоронці ліквідували хабарницьку схему при експорті зерна на Одещині

Служба безпеки України викрила чиновників Держспоживслужби та обласної фітосанітарної лабораторії в Одеській області, які вимагали хабарі в українських компаній, що займаються експортом українського зерна. Щомісячні «прибутки» організаторів сягали $1 млн.

Про це повідомили в СБУ.

За хабарі посадовці «гарантували» експортерам безперешкодне оформлення лабораторних досліджень та сертифікатів відповідності агропродукції.

«До незаконної діяльності посадовці залучили трьох керівників афілійованих приватних компаній, які займаються документальним супроводом вантажів. Встановлено, що зернотрейдери мали сплачувати «суми» готівкою або перераховувати їх на банківські рахунки підконтрольних посадовцям фірм», — зазначили в СБУ.

В Службі безпеки задокументували декілька фактів одержання хабарів. Затримали колишнього керівника Управління фітосанітарної безпеки регіонального управління Держпродспоживслужби, заступницю керівника та інспектора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії і трьох очільників підконтрольних фірм. Їм повідомлено про підозру.

«Наразі чотирьом підозрюваним обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн грн кожному. Ще двом — призначено цілодобовий домашній арешт. Триває розслідування для встановлення всі обставин злочину», — повідомила пресслужба.