27 червня 2022, 14:29, Логістика

НАТО не братиме участь у військовому розблокуванні Чорного моря

У Північноатлантичному альянсі не розглядають залучення військових можливостей НАТО для створення коридору для українського експорту через Чорне море з міркувань, що це спричинить неприйнятне загострення.

Про це сказав заступник генсека НАТО Мірча Джоане в інтерв’ю «Європейській правді».

«Залучення військових потужностей НАТО не допоможе вирішенню ситуації. Навпаки, ми вважаємо, що це спричинить загострення»,— сказав він на запитання про варіанти розблокування торгових шляхів з України через Чорне море.

Джоане зазначив, що партнери намагаються знайти інші варіанти рішення. Перший з них — залізницею і автошляхами до портів країн ЄС, і цей маршрут, попри його недоліки, вже дозволяє вивозити принаймні частину зерна, призначеного на експорт. 

«Другий варіант, який насправді дуже складний, це організувати безпечні коридори по Чорному морю. Їх співорганізатором буде Росія, бо Росія — гравець на цій сцені»,— зауважив Мірча Джоане. 

Він відзначив спроби посередництва Туреччини, яка сама є членом НАТО, та участь ООН.

Колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк вважає, що розблокувати українські порти в Чорному морі можна кількома шляхами, але всі вони передбачають залучення військових.