15 червня 2022, 12:37, Елеватори

В ЄС обдумають можливість надати Україні мобільні зерносховища

Уряди ЄС розглянуть можливість надання Україні тимчасових сховищ для зерна. Це має суттєво допомогти зберегти врожай та забезпечити майбутні постачання зернових на світові ринки. Також Україна зробила запит до ЄС стосовно обладнання для прискорення транзиту українського зерна — це фітосанітарні та ветеринарні лабораторії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич окреслив перед євродепутатами ситуацію з експортом української с/г продукції та розповів про першочергові потреби України, зумовлені блокадою морських портів, на засіданні ради ЄС.

«За нинішніх низьких темпів експорту Україна може отримати дефіцит сховищ для врожаю на рівні 10–15 млн тонн. До війни загальна місткість зберігання становила 75 млн тонн зерна, але на сьогодні сховищ залишилося тільки на 60 млн тонн — решта втрачена внаслідок руйнувань та тимчасової окупації. Тому в нас є нагальна потреба в облаштуванні тимчасових зернових сховищ — модульних конструкцій та поліетиленових пакетів», — сказав Дмитрасевич.

Також заступник міністра повідомив, що для прискорення експорту української продукції потрібні функціональні фітосанітарні та ветеринарні лабораторії в Дунайському порту в Ізмаїлі, та достатня кількість лабораторного обладнання на прикордонних пунктах пропуску, через які здійснюється транзит.

«Україна вже зробила відповідний запит до Європейської комісії», — зазначив чиновник.