13 квітня 2022, 09:04, Експорт

Експорт зернових та олійних у новому сезоні може склати 35 млн т — УЗА

Загалом експорт зернових та олійних в 2022/2023 МР можна очікувати на рівні 35 млн т за умов, що Україна в умовах блокади чорноморських портів, зможе збільшити пропускну здатність інших логістичних напрямків, зокрема й залізничних переходів на кордонах з країнами ЄС.

Про це повідомляє Українська зернова асоціація.

«На сьогодні пропускна здатність альтернативних маршрутів складає 600 тис. т на місяць. Окрім того, нинішні напрацювання Уряду та громадськості в сфері логістики та експорту дозволяють розширити пропускну здатність до 2 млн т на місяць. Для того, щоб досягти рівня експорту 35 млн т зернових та олійних на рік, потрібно ще більше розширити пропускну здатність на кордонах ЄС до 3 млн т на місяць», — зазначають в асоціації.

Україна гарантовано буде мати достатні запаси зерна, однак інші країни світу недоотримають значну кількість зерна з України через вторгнення росії та зростання цін, що може спричинити за оцінками ООН голод в багатьох країнах світу.

Читайте також: Перевантажувальні комплекси на прикордонних станціях України та європейських країн: список

Традиційно Україна експортує близько 30-35% зерна до країн Північної Африки та Близького Сходу, 30-35% до країн Південної та Південно-Східної Азії, а також близько 35-40% до країн Європи.

Нагадаємо, Україна в цьому році може виростити зернових та олійних культур близько 63 млн т, з площі близько 20 млн га, з яких 18,2 млн т — пшениця.