10 вересня 2021, 11:35, Логістика

Старий документообіг в морській галузі гальмує впровадження світових практик в судноплавстві — думка

Документи, які зараз використовують портові оператори в своїй діяльності, не відповідають вимогам часу. З цієї причини почали розробляти інформаційні системи, якими можна користуватися в електронному вигляді.

Такою думкою поділився Директор департаменту організації роботи портів ДП ​​«АМПУ» В'ячеслав Вороний на конференції «Морські та річкові вантажоперевезення», повідомляє журналіст Еlevatorist.com.

«Основні транспортні документи в морській галузі — коносамент, маніфест, декларація про вантаж та інші документи, встановлені на міжнародному рівні. Регулювання інших форм вантажних перевізних документів, на нашу думку і Мінінфраструктури, є не тільки недоцільним, а й стримуючим фактором впровадження кращих світових практик», — заявив Вороний.

Скасування зазначених правил сприятиме спрощенню оформлення вантажів водним транспортом і зменшить ризики виникнення претензій з боку правоохоронних органів про невідповідність складського обліку терміналу встановленому законодавством.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України (МІУ) оголосило курс на дерегулювання процедур в портовій галузі. Одне з основних завдань — завершення впровадження електронного оформлення суден відповідно до світових стандартів.