Дефіцит елеваторних потужностей в Бразилії досяг критичного рівня

Бразилія зіткнулася з гострим дефіцитом зерносховищ через високий врожай. Збитки АПК оцінюють у 30 млрд реалів. За оцінками, 61% виробників не має місткостей для зберігання зерна.

Про це пише «Украгроконсалт» з посиланням на AgriBrasilis.

У 2023 році вперше виробництво зерна перевищило всі стратегічні потужності Бразилії зі зберігання та переробки — 320 млн т. 

«Дослідження, засноване на виробництві у 2020 році, показало, що для того, щоб Бразилія змогла усунути дефіцит зерносховищ, будуть потрібні інвестиції у розмірі 10 мільярдів реалів на рік протягом десяти років. Проте там враховувався врожай, що становив 272,5 млн т. Незважаючи на те, що сектору вдається щороку збільшувати потужності зберігання завдяки інвестиціям фермерів та вкладам держпідтримки, теми зростання зернозберігання та переробки є недостатніми, щоб йти в ногу з урожаєм», — розповів комерційний директор компанії Kepler Weber Бернардо Ногейра.

За його словами, агровиробник уже починає рік, знаючи, що втратить гроші через відсутність потужностей для зберігання. Фермерам доводиться продавати зерно одразу після збирання врожаю, платити більше за доставку та продавати продукцію за «позабіржовою ціною».

Бернардо Ногейра зазначив, що бразильський виробник завжди був стурбований розширенням земель. Наразі фермери приходять до розуміння, що інвестиції у доробку та зберігання зерна дають можливість підвищити доходи, максимізуючи результати на цьому етапі до 15%. 

«Дефіцит зерносховищ у Бразилії є критичною проблемою, яка загрожує конкурентоспроможності країни та безпосередньо впливає на продовольчу безпеку країни», — каже Бернардо Ногейра.