Молдавські фермери вимагають оновити обмеження імпорту українського зерна з нового року

Молдовські фермери вимагають, щоб уряд терміново запровадив стабільний та стійкий механізм обмеження імпорту зернових та олійних культур з України.

Про це йдеться у заяві асоціації «Сила фермерів» (Forța Fermierilor) від 18 грудня, пише NewsMaker.

4 жовтня Молдова ввела ліцензування імпорту зернових та олійних культур на час дії надзвичайного стану, але з 1 січня режим НП мають намір скасувати. У зв'язку з цим фермери вимагають, щоб уряд терміново запровадив стабільний та стійкий механізм обмеження імпорту зернових та олійних культур з України, аналогічний тим, які запровадили у Румунії та Болгарії.

«Ми знаємо, що компанія Trans Oil має намір імпортувати з України близько 300 тис. тонн соняшнику. Це знову торкнеться інтересів місцевих фермерів. […] Звертаємо увагу, що відсутність обмежень на імпорт не лише розбалансує внутрішній ринок, а й поставить під загрозу експорт пшениці, кукурудзи та соняшнику до Румунії, яка неодноразово попереджала нашу країну про небезпеку реекспорту зернових та олійних культур з України. А блокування експорту до Румунії стало б остаточною катастрофою для молдавських фермерів», — йдеться у заяві асоціації.