На зерновий ринок вийшли тіньові «трейдери» — Гороян

Вже майже 2,5 місяці експортери агропродукції не отримують від держави відшкодування ПДВ. Тому трейдери змушені знизити закупівельні ціни на агропродукцію на розмір цього ПДВ, а це приблизно 20%. Однак та ціна не влаштовує аграріїв. Через це на ринок вийшли тіньові компанії, які скуповують зернові. 

Таку думку оприлюднив голова наглядової ради ГК «Прометей» Рафаель Гороян у матеріалі «Експортери залишилися за бортом, або Що відбувається на ринку трейдинга?» на Latifundist.com.

«Те, що сьогодні відбувається на ринку дуже важко назвати трейдингом. Закуповують зернові тіньові компанії, які, скориставшись ситуацією, заробляють по $30-40, а, в деяких випадках, і по $50 на 1 т. Тобто, трейдери, котрі ведуть прозорий бізнес змушені сидіти склавши руки, а тіньовий ринок процвітає. Здається, що щось подібне ми вже мали у 90-х роках»,— говорить Рафаєль Гороян.

Він підкреслює, у державі повинні чітко усвідомити: аграрій сам не зможе продати зерно, бо не зможе самотужки у воєнний час вирішити всі логістичні питання.

«Тому, що сьогодні потрібно зробити? По-перше, в цій ситуації державі необхідно  знайти можливість виконати всі боргові зобов’язання перед трейдерами. Це дасть потужний поштовх для пожвавлення агросектору. По-друге, потрібно розпочати перевірки, щоб і надалі відшкодовувати експортерам ПДВ», — наголошує голова наглядової ради ГК «Прометей».