На сьогодні немає сенсу заробляти лише на зберіганні та доробці стороннього зерна — думка

На сьогодні немає сенсу заробляти на зберіганні зерна, окремого елеваторного бізнесу в Україні не існує вже з десяток років.

Про це в інтервʼю виданню delo.ua розповів засновник, співвласник та генеральний директор TESSLAGROUP Ігор Шевченко.

«Виробники зерна зараз зберігають врожай самостійно. Забезпеченість власними елеваторами складає від 50% до 100% в залежності від регіону, розміру господарств і їхніх доходів. Тому бізнес-модель з надання лише послуг доробки і зберігання стороннього зерна нерентабельна і не працює», — сказав бізнесмен.

Читати на тему: Не розгубитися в альтернативах: фактори, які на сьогодні визначають ефективність роботи елеватора

Він також зауважив, що трейдери не зацікавлені довго тримати врожай в сховищах, тому не роблять ставки на розширення елеваторів.

«Це і до війни було так, але зараз тренд посилився. Їхня задача — якнайшвидше купити і експортувати врожай, тому що «сидіти на зерні» обходиться дорого, враховуючи вартість кредитних грошей, відсотки і коливання цін на с/г продукцію. Тому елеватори у трейдерів мають дуже високий коефіцієнт оборотності», — пояснив Ігор Шевченко.

Ігор Шевченко зазначив, що оборотність залежить від регіону, комерційної активності та врожайності в конкретній області. Цього року TESSLAGROUP очікують, що елеватори-рекордсмени компанії зроблять 2 обороти.