Елеваторний ринок України втратив самостійність та перетворився на супутній бізнес — учасник ринку

На сьогодні для елеваторного ринку України найголовніше завдання — вижити. Цей ринок зараз глибоко залежить від того, хто на його підприємствах обслуговується.

Таку думку в інтерв'ю Elevatorist.com висловив заступник генерального директора ТОВ «Сол АГРО» Сергій Щербань.

«Якщо на початку 2000-х економіка елеваторів рахувалася у розділі трейдингу, тобто якщо компанія, яка володіє елеватором займається трейдингом, не важливо, є земельний банк, чи ні, але вони трейдерують, купують дешево, притримують і продають дорожче, тоді, елеватор вважався прибутковим. Потім, коли був пік кукурудзи, елеватори почали бути самостійним бізнесом, за рахунок перевалки та послуг. Зараз елеватор, швидше за все, повернувся до трейдингу», — говорить Сергій Щербань.

Читати докладніше: Сергій Щербань: Кукурудза підняла елеваторну галузь, кукурудза її зараз і губить

Зараз же, за словами фахівця, елеваторний ринок втратив самостійність існування і вже виступає у якості супутнього бізнесу. Хоча в деяких регіонах, наприклад, на Чергнігівщини, ринок ще зберігає ознаки самостійності. Але в багатьох областях картина змінилася.

«А якщо ми говоримо за середню, центральну та південну частини України, де весь час жили на перевалці та сушінні, та за рахунок обсягів, то… Які зараз обсяги, коли люди не знають, як пайовикам заплатити, не те що за послуги зберігання та сушіння?» — пояснює Сергій Щербань.

Він також зауважив, що на його думку, наближчим часом інтенсивного розвитку елеваторного ринку в країні не варто очікувати.