Румунські фермери імпортуватимуть зерно з України лише за ліцензією і в тому випадку, якщо без нього не зможуть обійтись

Румунія та Україна протягом місяця спільно працюватимуть над планом контролю за експортом зерна, який допоможе захистити румунських фермерів.

Про це заявив міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу, пише Europa Libera Romania.

Румунський посадовець заявив, що протягом 30 днів, через які має набути чинності система контролю експорту в Україні, Румунія створить чітку процедуру ліцензування імпорту для румунських фермерів та переробників.

«Я впевнений, що цей механізм, запропонований Європейською комісією, прийнятий Україною та узгоджений нами в інтересах фермерів, буде повністю функціонувати», — додав Барбу.

Також він зазначив, що імпортні ліцензії будуть видаватися лише аграріям і переробникам, які потребують поповнення запасів, а не посередникам. При цьому перевірки безпечності харчових продуктів будуть проводитися для всього українського імпорту.

Румунія послідовно підтримувала імпорт та транзит українського зерна через свою територію, навіть коли інші країни Центральної Європи запроваджували ембарго у першій половині 2023 року.