Україна матиме 20 млн тонн зерна для експорту у 2023 році — думка

У 2023 році очікується виробництво зернових на рівні 47 млн тонн, з яких більше половини — 27 млн тонн — піде на внутрішнє споживання і створення перехідних залишків.

Про це повідомив віце-президент УСПП, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко

«Таку кількість ми точно експортуємо. В цьому маркетинговому році ми експортували 58 млн тонн»,— відзначив він.

За його словами, якщо блокада російським агресором чорноморських портів продовжиться, зерно та іншу АПК-продукцію можливо вивезти на експорт, використовуючи дунайські порти, а також сухопутні шляхи через західний кордон.

Леонід Козаченко зазначає, варто розуміти, що наші фермери втрачають на логістиці, яка зросла у порівняні із довоєнними цінами в 4,5 рази. Зараз перевезення 1 тонни коштує $150. Тому цю суму потрібно віднімати від світових цін на пшеницю, щоб розуміти, скільки приблизно може заробити вітчизняний аграрій.

Раніше УСПП запропонував сформулювати чітку позицію в діалозі із представниками 5 країн ЄС (Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії і Румунії), які виступають за продовження після 15 вересня дискримінаційної заборони на імпорт українських зернових 

Також провідні ділові асоціації України, серед яких і Український союз промисловців, звернулися до урядів України та Польщі щодо пришвидшення підписання угоди про спільний кордон.