Через енергетичну кризу в Україні дорожчає борошно

Поточного тижня більшість українських переробників підвищують ціни пропозиції на пшеничне борошно. Собівартість виробництва зростає через аварійні вимкнення електритики та витрати на використання генераторів. Крім того, деякі підприємства працюють не на повну потужність, що зменшує обсяги виробництва борошна.

За словами керівниці відділу зернових та олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Анни Танської, ще більше зростання цін на борошно таки обмежувалося низькими темпами його збуту. Але панічні настрої населення вже сприяли росту внутрішніх продаж.

«Посилення панічних настроїв серед населення сприяло збільшенню його (населення, — прим. ред.)закупівельної активності на тлі бажання сформувати запаси на випадок погіршення ситуації з логістикою, повторного і більш тривалого блекауту і т.д. через масовані обстріли російськими військовими по багатьох областях України (в т.ч. по об’єктах критичної інфраструктури)», — прокоментувала ситуацію Анна Танська.

Станом на 1 грудня виробники пропонували борошно вищого ґатунку переважно за цінами 10000-11800 грн/т EXW, що на 100-200 грн/т вище за показники кінця минулого тижня. Деякі поодинокі продавці хотіли більш високі ціни на продукт — в межах 12000-12200 грн/т EXW.

«Варто зазначити, що за умов посилення конкуренції на внутрішньому ринку окремі борошномельні підприємства повернулися до дисконтів з метою підвищення конкурентної привабливості своєї продукції та розширення радіуса її поставок з урахуванням затрат на логістику», — зазначають аналітики.

Збільшення темпів експорту бороша у останні місяці поки що не допомагає вирівняти цінову ситуацію на борошномельному ринку.