Інвестори вже не зацікавлені вкладати гроші у великі інфраструктурні об’єкти на західних кордонах — Щербань

Минулого року спостерігалася велика активність учасників ринку щодо моніторингу західних областей на наявність майданчиків з орієнтуванням на перевалку, ці проєкти реалізовувалися й розвивалися. Цього року ситуація змінилася.

Про це розповів заступник генерального директора ТОВ «Сол АГРО» Сергій Щербань, пише Agro Times.

«Цього року, на мій погляд, не так все оптимістично: на сьогодні інвестори, ураховуючи тенденції 2023 року, не настільки зацікавлені вкладати гроші у великі інфраструктурні об’єкти на західних кордонах. Звісно, продовжується реалізація менш амбітних проєктів з перевалювання зерна з мінімальним накопиченням партій. А ось проєктів, зорієнтованих на багатотисячне зберігання збіжжя, немає», — зазначив Сергій Щербань.

За його словами, однією з причин такої ситуації є те, що бізнес в довгому плечі суходолом є невигідним в грошовому та часовому вимірах.

«Експорт через глибоководні морські порти є цікавішим й менш витратним для експортерів агропродукції. Ба більше, наразі маржинальність експорту у порівнянні з минулим роком суттєво зменшилася. Якщо на початку повномасштабного вторгнення премія за експорт агропродукції морем та суходолом доходила до 100 доларів, зараз вона знизилася до 5-10 доларів. Відповідно проміжків на ризики й форс-мажорні обставини майже немає», — зазначив Сергій Щербань.