Найбільші аграрні асоціації України закликали Францію та Британію стати гарантами зернової угоди

Двадцять найбільших аграрних, харчових логістичних асоціацій України звернулися до президента Франції Еммануеля Макрона, прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака з проханням приєднатися до гарантів зернової угоди. Також відповідні інформаційні листи вони направили у продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН і Міжнародну торгівельну палату. 

Про це повідомляє AgroPolit.com, посилаючись на листи, які опинилися у розпорядженні редакції.

Ініціатором звернення виступила «Українська аграрна конфедерація».

«Ми звернулися до президента Франції Еммануеля Макрона, до прем’єр-міністра Великобританії Ріші Сунака з тим, щоб вони долучилися до цього процесу і примусили росію розблокувати постачання продовольства в постколоніальні країни, які знаходяться на африканському континенті. 90% цих країн — франко- і англомовні. Біженці цих країн б’ють історичний рекорд і переселяються саме на територію Великобританії та Франції»,— зазначив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

За його словами, автори звернення намагаються долучити найбільші країни, які є «відповідальними за ситуацію» на африканському континенті до вирішення проблем з постачанням туди продовольства. Леонід Козаченко зазначив, що він очікує на позитивну реакцію від адресатів звернення.

«Минулого маркетингового року Україна експортувала понад 67,5 млн т зернових та інших культур. Наступного сезону, на жаль, обсяги будуть меншими. Ми прогнозуємо від 45 до 50 млн т. Причина цього — війна з росією, понесені від цього втрати. Але сьогодні дуже важливим є вирішення проблеми експорту вирощеної продукції. Для внутрішніх потреб ми можемо використати максимум 25% всіх вирощених зернових»,— зазначив Леонід Козаченко.

За його підрахунками, решту продукції треба спрямувати на глобальний світовий ринок, щоб забезпечити потреби у продовольстві інших країн. Леонід Козаченко наголосив, що вже зараз через нестачу продовольства збільшилась кількість людей, які втрачають життя через голодну смерть. Основою причиною цієї трагедії експерт вважає блокування росієї логістичних шляхів експорту.

Заклик вирішити цю проблему завдяки відновленню зернової угоди підтримали наступні українські асоціації: ВГО «Українська аграрна конфедерація, Українська зернова асоціація, Асоціація «Укроліяпром», Асоціація елеваторів України, Асоціація фермерів та приватних землевласників України, ГС «Аграрний Союз України», Український клуб аграрного бізнесу, Союз птахівників України, ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України», Українська асоціація виробників і переробників сої, ГС «Борошномели України», Ліга виробників харчових продуктів, Асоціація «Теплиці України», Спілка молочних підприємств України, Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти», ВГО «Фумігаційна асоціація», «Рада жінок-фермерів України», ГО «Продовольча безпека України», Українська Асоціація аграрних інженерів, ГС «Пест контроль України».